Θεραπευτική Χειροτεχνία – Θεραπευτική Δημιουργικότητα

Η θεραπευτική πλευρά της δημιουργία…

Είναι γνωστό ότι η χειροτεχνία, η χρήση δηλαδή των χεριών για τη δημιουργία μοναδικών αντικειμένων λειτουργεί θεραπευτικά αφού μυαλό, ψυχή και σώμα συνεργάζονται αρμονικά. Μέσα από τον ρυθμό και την επανάληψη που εμπεριέχεται σε κάθε μορφή χειροτεχνίας το άτομο την ώρα που απασχολείται είναι σαν να  μπαίνει σε διαδικασία διαλογισμού, σαν να κάνει yoga .  Oι παλμοί της καρδιάς, η πίεση αλλά και το στρες μειώνονται ενώ η δημιουργία των χειροποίητων αντικειμένων ενισχύει την αυτοεκτίμηση .  Όταν τα χέρια είναι απασχολημένα, το μυαλό  εστιάζει στην πράξη, στο τώρα, αποφεύγοντας τοξικές σκέψεις. Δραστηριότητες όπως η δημιουργία ενός σύνθετου πατρόν πλεξίματος που απαιτεί πλήρη συγκέντρωση και μέτρημα τις περισσότερες φορές είναι λυτρωτικό αφού απελευθερώνεσαι  από περιττές σκέψεις και ένταση που προκαλούν στεναχώρια.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν,  το ότι υπάρχει επιστροφή στις παραδοσιακές τέχνες και τα τελευταία χρόνια  βλέπουμε νεότερες γυναίκες να  έχουν εντάξει το πλέξιμο στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Παρά τα ταμπού που καλά κρατούν στην Ελληνική κοινωνία υπάρχουν και  αρκετοί  άντρες που τολμούν να πλέκουν και να υφαίνουν

Life coachers , ψυχολόγοι αλλά και ψυχίατροι ανά τον κόσμο χρησιμοποιούν χειροτεχνικές δραστηριότητες όπως το πλέξιμο «knit to quit» για διακοπή καπνίσματος ή «knit to heal» για αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών τόσο από τους πάσχοντες όσο και από μέλη της οικογένειας. Σχολεία αλλά και ιδρύματα όπως οι φυλακές που  ενέταξαν  χειροτεχνικά εργαστήρια στα προγράμματά τους αναφέρονται σε ενίσχυση κοινωνικοποίησης, καλύτερη συνεργασία αλλά και ψυχική ηρεμία. Και επειδή η χειροτεχνία χρειάζεται μαθηματική σκέψη , παρατηρήθηκε τεράστια βελτίωση σε μαθητές που ακολούθησαν οδηγίες ή σύνθετα πατρόν προκειμένου να ολοκληρώσουν κάποια χειροτεχνική δραστηριότητα.

Εθισμός, Αυτοάνοσα, Έρευνες

Έρευνα σε άλλη κοινωνική ομάδα αναφέρει πως η χειροτεχνία βοηθάει στον έλεγχο του βάρους τους και δεν είναι τυχαίο !  Όταν τα χέρια είναι απασχολημένα και το μυαλό απορροφημένο στη δημιουργία ενός χειροποίητου αντικειμένου τότε αποφεύγουμε συνήθειες που προέρχονται από ανία όπως το φαγητό ή το κάπνισμα.

Γυναίκα που ασχολήθηκε με το πλέξιμο προκειμένου να αντιμετωπίσει πόνους στα χέρια προερχόμενους από αυτοάνοσο νόσημα αναφέρει  στο Craft Yarn Council, ότι εκτός από τη μείωση του πόνου σταμάτησε η δυσκαμψία στα χέρια γεγονός που έκανε την καθημερινότητα της ευκολότερη.

Αποτελέσματα έρευνας του Πανεπιστημίου British Columbia σε 38 γυναίκες με νευρική ανορεξία οι οποίες ασχολήθηκαν με το πλέξιμο : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19367130

Η Betsan Corkhill , ψυχολόγος από την Αγγλία και συγγραφέας του βιβλίου «Knit for health and wellness» αναλύει τις θεραπευτικές ιδιότητες του πλεξίματος. Αποτελέσματα έρευνας 60 ατόμων με χρόνιες παθήσεις : http://stitchlinks.com/pdfsNewSite/research/Poster%20Britsh%20Pain%20Society%20March%202009%20copy.pdf  Η Corkhill και οι συνεργάτες της αναφέρουν ότι η ενασχόληση με το πλέξιμο τους έκανε να εστιάσουν απόλυτα στη δραστηριότητα μειώνοντας με αυτό τον τρόπο την αίσθηση του πόνου. Το μυαλό κάνει τέτοιες απίθανες διεργασίες ώστε δραστηριότητες όπως το πλέξιμο, η υφαντική και γενικότερα οι χειροτεχνίες το κάνουν να μην στέλνει σήματα πόνου.

Άλλη μια ενδιαφέρουσα έρευνα που έγινε το 2011, καταλήγει στο ότι η χειροτεχνία απομακρύνει την πιθανότητα εξασθένησης της λειτουργίας του μυαλού που συμβαίνει  με την πάροδο του χρόνου https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21677242.  Ο Dr. Yonas E. Geda, ψυχίατρος της Mayo Clinic ρώτησε 1.320 διανοητικά υγιή άτομα ηλικίας  70 – 89 ετών για τις δραστηριότητες με τις οποίες απασχολούνται. Η μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην «Journal of Neuropsychiatry & Clinical Neurosciences» καταλήγει στο ότι όσοι ασχολούνταν με χειροτεχνικές δραστηριότητες είχαν μειωμένες πιθανότητες να αναπτύξουν διανοητική δυσλειτουργία ή άνοια. Είναι εντυπωσιακό το  ότι αντίστοιχα δείγματα ανθρώπων που περνούσαν το χρόνο τους διαβάζοντας ή παίζοντας μουσική δεν είχαν τα οφέλη εκείνων που ασχολούνταν με τη χειροτεχνία.  Οι ερευνητές θεωρούν ότι δραστηριότητες όπως η υφαντική ή το πλέξιμο βοηθούν τα νεύρα του εγκεφάλου να παραμείνουν διανοητικά υγιή.

Άλλη μια έρευνα το 2014  από το Πανεπιστήμιο του Texas έρχεται να υποστηρίξει ότι δραστηριότητες όπως το Quilting ή η ψηφιακή φωτογραφία βοηθούν στην ενίσχυση της μνήμης των γηραιότερων  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4154531/

Αλλά και στην Ελλάδα αρχίζουμε να αναγνωρίζουμε τα οφέλη της χειροτεχνίας. Διαβάστε το άρθρο του Βρετανικού Συμβουλίου για τη «Συμβολή της χειροτεχνίας στην τάξη των Αγγλικών»

https://www.britishcouncil.gr/blog/how-crafts-can-enhance-an-english-class

 

 

Εμείς, οι  «Κύκλοι»  μετά από 10 χρόνια  μελέτης, έρευνας και ενασχόλησης με τη χειροτεχνία  μέσα από τη διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων αλλά και προγραμμάτων ειδικά διαμορφωμένων για τις  ανάγκες ομάδων με ιδιαιτερότητες, διαθέτουμε την εμπειρία αλλά και τη γνώση ώστε να αναλάβουμε υπεύθυνα τη δημιουργία θεραπευτικών χειροτεχνικών προγραμμάτων.

 • Δημιουργούμε ειδικά προγράμματα για σωματεία, συλλόγους, σχολεία. Συνεργαζόμαστε με συμβούλους ψυχικής υγείας σε ατομικά ή ομαδικά μαθήματα/δραστηριότητες.
 • Δημιουργία Χειροτεχνικών Εργαστηρίων
 • Σύσταση Θεατρικών Ομάδων
 • Δημιουργία & Επιχειρηματικότητα (εκπαίδευση – ενημέρωση – ευκαιρίες)
 • Βιωματικά εργαστήρια ανάδειξης δημιουργικότητας, σύνθεσης δεξιοτήτων, δημιουργίας Ιδεών & ενδυνάμωσης.
 • Διοργάνωση Εκθέσεων / Bazaar χειροποίητων αντικειμένων

Επικοινωνήστε μαζί μας , ακούστε τις προτάσεις μας !

 

Κανονισμοί - Υποχρεώσεις

 • Η κράτηση θέσης για συμμετοχή σε σεμινάριο ισχύει μόνο  μετά την κατάθεση προκαταβολής ύψους 30% επί του συνολικού τιμήματος του σεμιναρίου.
 • Τα δίδακτρα για όλα τα σεμινάρια/μαθήματα προκαταβάλλονται το πρώτο 5νθήμερο κάθε μήνα
 • Οι συμμετέχοντες στα σεμινάρια υπογράφουν τη Φόρμα Εγγραφής στην οποία ορίζονται οι υποχρεώσεις τους, αποδέχονται και δεσμεύονται έναντι του Χώρου Δημιουργικής Έκφρασης «Κύκλοι».
 • Οι συμμετέχοντες στα ετήσια προγράμματα καταβάλουν τη συμφωνηθείσα δόση των διδάκτρων το πρώτο 10ήμερο κάθε μήνα χωρίς διακοπή από την ημέρα εγγραφής έως τη λήξη του προγράμματος
 • Επιστροφή διδάκτρων δε γίνεται για κανένα λόγο καθώς τα τμήματα είναι ολιγομελή (έως 6 άτομα) και δεσμεύεται η θέση σε κάθε σεμινάριο. Γι’ αυτό το λόγο, τα δίδακτρα είναι απαιτητά από κάθε συμμετέχοντα
 • Σε περίπτωση οικειοθελούς διακοπής συμμετοχής από οποιοδήποτε σεμινάριο ή εκπαιδευτικό πρόγραμμα απαιτείται η πλήρης εξόφληση των διδάκτρων
 • Οι προσφορές ισχύουν ΜΟΝΟ για τις συγκεκριμένες χρονικές περιόδους που ανακοινώνονται
 • Με την εγγραφή σε οποιοδήποτε σεμινάριο ή εκπαιδευτικό πρόγραμμα ο συμμετέχων αναλαμβάνει την ευθύνη πληρωμής του συνόλου των διδάκτρων όλου του προγράμματος ανεξάρτητα του αν το παρακολουθήσει ή όχι
 • Δεν συμψηφίζονται δίδακτρα ενός προγράμματος με άλλο σε περίπτωση αλλαγής ή μη συμμετοχής
 • Ο Χώρος Δημιουργικής Έκφρασης «Κύκλοι» έχει δικαίωμα να τροποποιήσει  την τιμολογιακή πολιτική στα δίδακτρα χωρίς αυτό να αφορά τους ήδη εγγεγραμμένους συμμετέχοντες σε σεμινάρια
 • Ο Χώρος Δημιουργικής Έκφρασης «Κύκλοι» έχει το δικαίωμα να αλλάξει ενάρξεις προγραμμάτων, ώρες, εισηγητές, να συγχωνεύσει τμήματα εάν αυτό κριθεί αναγκαίο λόγω απρόβλεπτων συγκυριών και χωρίς αυτό να αλλοιώνει  την ποιότητα των προγραμμάτων ή να θίγει το συμφέρον των συμμετεχόντων.
 • Στις τιμές των σεμιναρίων συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ 24%