Η τέχνη της κομποδετικής (Macrame)

Η τέχνη της κομποδετικής (Macrame)
09/06/2024 kykloi

Οι διακοσμητικοί κόμποι, με όλες τις παραλλαγές τους, αιώνες τώρα εμπνέουν λαούς προσφέροντάς μας περίτεχνα καλλιτεχνήματα.

Η κομποδετική θεωρείται μορφή κλωστοϋφαντουργίας όπου με τη χρήση διαφορετικών κόμπων μπορούμε να δημιουργήσουμε γεωμετρικά ή ελεύθερα σχήματα  για κοσμήματα, διακοσμητικά τοίχου, αξεσουάρ, χρηστικά αντικείμενα.

Το micro macrame, τεχνική που χρησιμοποιούμε στη δημιουργία κοσμημάτων, αποτελείται από απλούς κόμπους η σύνθεση των οποίων σε συνδυασμό μάλιστα με μια ενδιαφέρουσα χρωματική παλέτα μας προσφέρουν ένα κομψό, λεπτομερές και όχι τόσο περίπλοκο όσο φαίνεται αποτέλεσμα.

Ένα από τα πλεονεκτήματα του μακραμέ, ειδικά στη δημιουργία κοσμημάτων, είναι τα λίγα υλικά και ο ελάχιστος χώρος.

Ας δούμε τι χρειάζεστε για να ξεκινήσετε:

 • Βάση μακραμέ: μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σκληρό μαξιλάρι από αφρολέξ ή έναν πίνακα μακραμέ (macrame board) ο οποίος είναι κατασκευασμένος από αφρώδες υλικό ή φελλό με εγκοπές που επιτρέπουν την εύκολη διαχείριση των κορδονιών.ενώ ο κάνναβος που είναι σχεδιασμένος στην επιφάνεια του λειτουργεί και ως οδηγός μέτρησης.
 • Καρφίτσες με κεφαλάκι
 • Κορδόνια
 • Κηροκλωστές: προκειται για κερωμένο νήμα ή σπάγκο από βαμβακερό, λινό ή πολυεστερικό νήμα το οποίο έχει κολλώδη υφή και κρατάει καλύτερα τους κόμπους. Τόσο, που σε περίπτωση λάθους δημιουργεί δυσκολία στο να τους λύσετε. Τις βρίσκετε σε διαφορετικά πάχη ξεκινώντας από 1mm και μήκη. Ενδεικτική τιμή για ένα καρούλι 100m τα 8€
 • Πολυεστερικά νήματα: συνθετικά κορδόνια σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων. Δουλεύονται εύκολα και είναι ιδανικά για τη δημιουργία κοσμημάτων. Ανάλογα με την μάρκα αλλάζει ελαφρώς η υφή. Τα βρίσκετε σε διαφορετικά πάχη ξεκινώντας από 1mm ενώ το μήκος τους συνήθως είναι γύρω στα 90μ. Μια μέση τιμή αγοράς είναι τα 3€.
 • Επίσης υπάρχει και σατέν συνθετικό κορδόνι το οποίο δουλεύεται πιο δύσκολα γιατί γλιστράει. Το βρίσκετε σε πάχή του 1 ή 2mm και σε καρούλια διαφορετικών μέτρων (10 – 130m) ενώ οι τιμές κυμαίνονται από 1.50 – 12€

Στα κοσμήματά σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και χάντρες ή διακοσμητικά προσδίδοντας ένα διαφορετικό στυλ σε συνδυασμό με τους κόμπους. Αυτό που χρειάζεται να προσέξετε είναι το μέγεθος της τρύπας ώστε να περνάει η χάντρα μέσα από το κορδόνι που δουλεύετε.  Στην αγορά υπάρχει πληθώρα επιλογών σε οικονομικές τιμές.

Χρήσιμα Tips

 • Όσες ασχολούμαστε με τη χειροτεχνία γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει πόνος στον αυχένα. Ας φροντίσουμε λοιπόν, όσο μπορούμε τη στάση μας για να είναι ευχάριστη η δημιουργική διαδικασία. Προτισμήστε καρέκλα χωρίς μπράτσα. Ο πιο ξεκούραστος τρόπος είναι να τοποθετήσετε το μαξιλάρι ή τον πίνακα στα πόδια σας και να τον γύρετε προς το τραπέζι που δουλεύετε δημιουργώντας μια γωνία. Με αυτό τον τρόπο δεν κουράζετε τους αγκώνες σας όσο δουλεύετε τους κόμπους, η πλάτη ακουμπάει στην καρέκλα ενώ ο αυχένας επιβαρύνεται λιγότερο.
 • Εξίσου σημαντικός είναι ο φωτισμός. Εκτός από τον κεντρικό επιλέξτε και περιφερειακό φωτισμό. Τοποθετήστε ένα επιτραπέζιο φωτιστικό πίσω και πάνω από την επιφάνεια εργασίας έτσι ώστε να την φωτίζει για να μην κουράζονται τα μάτια σας.
 • Φροντίστε η επιφάνεια που δουλεύετε να είναι ανοιχτόχρωμη. Αν χρησιμοποιείτε μαξιλάρι σκουρόχρωμο ντύστε το μ’ ένα ανοιχτόχρωμο ύφασμα.
 • Χρησιμοποιήστε καρφίτσες με κεφαλάκι γιατί είναι πιο εύκολες στη χρήση και καρφιτσώστε το μακραμέ σας σ’ ένα ύψος που θα είναι ξεκούραστο για τα χέρια. Ούτε πολύ ψηλά ούτε χαμηλά. Κατά τη διάρκεια της εργασίας και όσο προχωράει η διαδικασία καλό είναι να μεταφέρετε. Τοποθετήστε καρφίτσες πάντα κοντά στο σημείο που δημιουργείτε τους κόμπους για καλύτερο αποτέλεσμα.
 • Προσπαθήστε οι κόμποι να είναι το ίδιο σφιχτοί και τοποθετημένοι ο ένας δίπλα στον άλλο ανάλογα πάντα με το σχέδιο. Εάν δείτε χαλαρούς κόμπους λύστε τους και επαναλάβετε γιατί είναι λεπτομέρεις που επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα. Δώστε ιδιαίτερη σημασία στην πρώτη σειρά γιατί καθορίζει το πλάτος. Σπρώξτε τους κόμπους ώστε να είναι ο ένας δίπλα στον άλλο πριν προχωρήσετε στην επόμενη σειρά.
 • Εάν χρειαστεί να λύσετε κάποιο κόμπο και δυσκολεύεστε χρησιμοποιήστε βελόνα κεντήματος (όχι ραψίματος γιατί είναι λεπτή και ενδεχομένως να χαλάσει το νήμα) και με προσοχή τοποθετήστε τη στον κόμπο και όχι στο νήμα.

Και φυσικά μην ξεχνάτε να κάνετε διαλείμματα!

Βρήκαμε στο διαδίκτυο:

 • Μαξιλάρι από αφρολέξ     Handibrand σε διάσταση 34Χ25cm στην τιμή των 4.80€

https://handibrand.gr/el/002090

 

 • Πίνακας (Macrame board)

Paco Art Center, διάσταση 43Χ27cm στην τιμή των 5.90€

https://www.pacoartcenter.gr/el/ilika-gia-kosmimata/makrame-kumihimo/macrame-boards/pepperell-macrame-project-board-43x27cm-mpblg.html

 

 • Κηροπκλωστές

E-xantra

https://e-xantra.gr/shop/kordonia-nimata-sirmata/keromena-kordonia-kiroklostes/kiroklosti-monochromi-0-8mm/

 

 • Πολυεστερικό κορδόνι

Paco Art Center

https://www.pacoartcenter.gr/el/ilika-gia-kosmimata/kordonia/chinese-knot

 

Πολύ καλής ποιότητας κορδόνια και σε ποικιλία χρωμάτων βρήκαμε στον https://stefos.gr/

Δεν υπάρχουν στην ιστοσελίδα του, θα χρειαστεί να επισκευθείτε το κατάστημα.

 

Σημείωση: οι ανωτέρω προτάσεις είναι ενδεικτικές και όχι προτεινόμενες. Υπάρχει πληθώρα υλικών στο διαδίκτυο και στην αγορά.


Την Τετάρτη 12/6 ξεκινάμε ένα νέο εργαστήρι. Θα φτιάξουμε το βραχιόλι της φωτογραφίας με την τεχνική του Cavandoli Macrame

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ