Περδίκες Γρεβενών

Περδίκες Γρεβενών
27/03/2023 kykloi
In Νέα

Τα «κεντημένα» αυγά Γρεβενών

Το μπατίκ της  λαϊκής μας παράδοσης

Πρόκειται για ζωγραφική με λιωμένο μελισσοκέρι πάνω σε αυγά τα οποία στη συνέχεια βάφονται αποκαλύπτοντας το σχεδιασμένο μοτίβο. Σύμφωνα με την παράδοση, η μικρή αυτή τελετουργία ξεκινάει τη νύχτα της Μ. Τετάρτης και ολοκληρώνεται τη Μ. Πέμπτη με το βάψιμο των αυγών. Τα μοναδικά λεπτοδουλεμένα σχέδια τα οποία μεταφέρονται από γενιά σε γενιά, είναι εμπνευσμένα από τη φύση μετατρέποντας τα αυγά σε μικρά έργα τέχνης. Για τη δημιουργία των μοτίβων χρησιμοποιούμε ένα μικρό εργαλείο σαν πένα το λεγόμενο «κονδύλι» φτιαγμένο από ξύλο στο οποίο έχει προσαρμοστεί ένα μεταλλικό στοιχείο (μικρό χωνί) για να  λιώνει μέσα το κερί.

…τα αυγά πλυμένα, στο τραπέζι τα απαραίτητα για το εργαστήρι, το καντήλι ανάβει η διαδικασία αρχίζει… το κερί λιώνει και τρέχει από το κονδύλι δημιουργώντας κέρινες γραμμές… μμμ, δεν είναι εύκολο αν το κερί παραζεσταθεί τρέχει πάνω στο τσόφλι και τα σχέδια χαλάνε, έχει τουτην τέχνη του με το παραπάνω… πεταλούδες, άνθη, πουλιά, η ελληνική άνοιξη αποτυπώνεται στο εύθραυστο «περιτύλιγμα» και τα μοτίβα περιμένουν να αναδυθούν μετά από τη διαδικασία της βαφής.

Η βαφή, το κόκκινο χρώμα, καλύπτει το κέλυφος του αυγού αλλά δε  μπορεί να διεισδύσει στις κέρινες γραμμές οι οποίες παραμένουν λευκές αναδεικνύοντας τα σχέδια. Κι ένα μυστικό… φύλλα από κόκκινο κρεμμύδι στη βαφή κάνουν το χρώμα ανεξίτηλο ενώ το λάδι δίνει στα αυγά αυτή την «αρχοντική» γυαλάδα.

Οι συμβολισμοί πολλοί ας κρατήσουμε εκείνον της καινούργιας ζωής που βρίσκεται κρυμμένη μέσα στο τσόφλι.

Πηγή:  https://www.tastv.gr/article/oi-perdikes-ton-grevenon 

Στο εργαστήρι θα ανάψουμε το καντήλι και θα ακούσουμε κλασικά μουσικά κομμάτια όσο θα σχεδιάζουμε τα αυγά μας.

Ημέρα διεξαγωγής εργαστηρίου: Πέμπτη 6/4

Ώρες: 17:30 – 20:30

Κόστος συμμετοχής: 50 ευρώ (περιλαμβάνεται το ΦΠΑ)

Υλικά:

  • 6 αυγά βρασμένα (με την χάρτινη αυγοθήκη)

Τα υπόλοιπα υλικά παρέχονται όπως και το τσιάντικ ή το κονδύλι.

Δηλώστε συμμετοχή