Υφαντική Saori
28/10/2019 kykloi
In Νέα

SAORI – η διαδικασία αποκάλυψης της κρυμμένης δημιουργικότητας

Τρόπος ύφανσης μ’ έναν ελεύθερο κι όχι δομημένο τρόπο εργασίας για τη δημιουργία ενός μοναδικού καλλιτεχνικού υφάσματος. Μια από τις αρχές της φιλοσοφίας Saori, είναι να επισημάνει τις διαφορές μεταξύ ανθρώπων και μηχανών. “Δεν είμαστε μηχανές και μπορούμε να υφάνουμε με τον δικό μας, μοναδικό, προσωπικό τρόπο μέσα από την εκμάθηση και ανάπτυξη των δημιουργικών μας ιδεών.


«Στην τεχνική SAORI  δεν υφαίνουμε ένα ρούχο, υφαίνουμε τις προσωπικότητες μας»

Στην πράξη:

Πρόκειται για έναν ελεύθερο τρόπο υφαντικής, χωρίς κανόνες και περιορισμούς.  Είναι ένας τρόπος έκφρασης χωρίς δείγματα για αντιγραφή και χωρίς λάθη. Υφαίνουμε έχοντας απόλυτη ελευθερία πράγμα αρκετά δύσκολο για έναν ενήλικα που έχει κλειδώσει τη δημιουργικότητά του ζώντας σε κοινωνίες γεμάτες κανόνες και περιορισμούς.

  • «Αναλογιστείτε τις διαφορές ανάμεσα στις μηχανές και τον άνθρωπο»

Δεν υφαίνουμε τα άψογα διακοσμητικά υφάσματα της μηχανής. Δεδομένου ότι κανένας άνθρωπος δεν ίδιος με τον άλλο τότε και τα υφάσματα που δημιουργούν αντανακλούν αυτή τη μοναδικότητα. Η ακανόνιστη ούγια ή το «χάσιμο» του νήματος στο στημόνι προσδίδουν αυτή την απροσδιόριστη γοητεία που θαυμάζουμε και ονομάζουμε «η ομορφιά μέσα από την έλλειψη πρόθεσης»

  • Ας ριψοκινδυνεύσουμε πέρα από τα όρια της φαντασίας μας
  • Ας κοιτάξουμε μέσα από μάτια που ακτινοβολούν
  • Ας διδαχθούμε ο ένας από τον άλλο

Χάρη σ’ αυτή την προσέγγιση όπου ο καθένας μπορεί να εκφραστεί ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, την ικανότητα (πιθανή αναπηρία), δεξιότητα ή διανοητική ικανότητα, εδώ και 40 χρόνια,  η τεχνική του Saori Weaving έγινε εξαιρετικά δημοφιλής σε όλο τον κόσμο. Οι άνθρωποι μαθαίνουν να απολαμβάνουν την υφαντική ως μέσο έκφρασης, ως μια μορφή τέχνης και όχι ως προϊόν παραγωγής.  Χρησιμοποιείται σε ενήλικες και παιδιά, σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, κέντρα αποκατάστασης, νοσοκομεία, art therapists, σε συνεδρίες διαλογισμού ακόμα και σε εταιρίες με στόχο το δέσιμο του προσωπικού και την ανάπτυξη της δημιουργικότητάς τους.


Διάρκεια: 8 συναντήσεις (2 μήνες)

Ώρες διεξαγωγής μαθημάτων: 18:00 – 20:00

Κόστος Συμμετοχής: 90 € / μήνα (συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ 24%)

Τμήματα 5 ατόμων


Υλικά:

  • Τελάρο ζωγραφικής με σφήνες 0.50 Χ 0.70
  • Νήμα στημονιού ή βαμβακερός σπάγκος
  • Νήματα σε διάφορετικά χρώματα, ποιότητες, υφές, πάχη
  • Βελόνα κεντήματος ή σακοράφα
  • Πιρούνι