Υφαντική Tapisserie

Υφαντική Tapisserie
08/09/2021 kykloi
In Νέα

Ταπισερί (tapisserie, tapestry)– η καλλιτεχνική υφαντική που ακολουθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο και  συνήθως προορίζεται για ανάρτηση σε τοίχο. Το σχέδιο δημιουργείται από τη χρωματική εναλλαγή των υφαδιών τα οποία καλύπτουν εντελώς το στημόνι.

Πρόκειται για μια από τις παλαιότερες μορφές υφαντού υφάσματος με τη βασική τεχνική να παραμένει ίδια στο πέρασμα των αιώνων. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πρώτους υφαντές σύμφωνα με τα ευρήματα υφασμάτων αλλά και τα διακοσμητικά αγγείων.

Η τεχνική της ταπισερί, παρόμοια με εκείνη του κεντήματος, χρησιμοποιήθηκε και για να διακοσμήσει μέρη χειροποίητων υφαντών ενδυμάτων.

Παρόμοια ευρήματα με περίτεχνα σχέδια και εξαιρετικής ποιότητος νήματα συναντάμε σε Περουβιανούς τάφους. Εικονογραφημένα χειρόγραφα αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης σε Μεσαιωνικά υφαντά ενώ τα χρόνια που ακολούθησαν οι υφαντές αντέγραφαν ζωγραφικά έργα τέχνης. Ο κύριος λόγος δημιουργίας των μεγάλης κλίμακας υφαντών ήταν το διακοσμητικό «ντύσιμο» των  κρύων πέτρινων τοίχων.

Σήμερα, η ταπισερί αποτελεί μια δημοφιλή μορφή τέχνης με καλλιτέχνες να αντιγράφουν αλλά και να δημιουργούν δικά τους σχέδια.

Στο εργαστήρι θα υφάνουμε σχέδια σε μικρή κλίμακα και ανάλογα με την ποιότητα των νημάτων που θα χρησιμοποιηθούν μπορούμε να δημιουργήσουμε μαξιλάρια, καδράκια, τσάντες ή ακόμα και να τα ενσωματώσουμε για να διακοσμήσουμε ένα ένδυμα.

Η βασική τεχνική είναι κοινή και το μόνο που θα χρειαστούμε είναι το τελάρο μας, βαμβακερό στημόνι και ακρυλικά ή μάλλινα νήματα σε διαφορετικά χρώματα.

Ο ρυθμός και η επανάληψη, αυτή η χορευτική αρμονική κίνηση των χεριών χαλαρώνει το σώμα και το πνεύμα, προσφέρει γαλήνη και απελευθερώνει τη δημιουργικότητα της κάθε προσωπικότητας.


Έναρξη: Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου

‘Ωρες: 18:00 – 19:30

Διάρκεια: 4 συναντήσεις

Κόστος συμμετοχής: 90 ευρώ


Για τη συμμετοχή σας στο εργαστήρι θα χρειαστείτε:

  • Τελάρο ζωγραφικής με σφήνες 0.30 Χ 0.35
  • Βαμβακερό στημόνι
  • Μάλλινο ή ακρυλικό υφάδι σε 4 χρώματα
  • Πιρούνι
  • Σακοράφα